Witamy na stronie

DWUTYGODNIKA SAMORZĄDOWEGO

REWIZJE TOMASZOWSKIE

AKTUALNOŚCI
TU KUPISZ REWIZJE
OGŁOSZENIA
GALERIA
KONTAKT

 

 

 

Bezpieczne grzybobranie

Bezpieczne grzybobranie

Sezon na grzyby rozpoczęty. W lasach już zaroiło się od borowików, kurek, rydzów, podgrzybków. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. W naszych lasach rośnie jednak wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują trujące, jadalne i niejadalne.



Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tomaszowie Lubelskim przedstawia zasady, których należy przestrzegać w celu uniknięcia zatrucia grzybami:

 

  1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ
    w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  4. Grzyby należy zbierać w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów. Nie wolno przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
  5. Nie należy zbierać grzybów w okolicach zgromadzania odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również w przydrożnych rowach. Grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia, w większym stopniu niż inne organizmy.
  6. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
    7. Grzyby są potrawą ciężkostrawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom

i ludziom w podeszłym wieku. W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki,  skurczów mięśni, podwyższonej temperatury po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

     Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym i innymi grzybami śmiertelnie trującymi występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

 

Zasady wprowadzania świeżych grzybów do obrotu handlowego:

     Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tomaszowie Lubelskim informuje, że zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. Dz. U. nr 115, poz. 672 w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy określa wykaz grzybów, dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych, zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 44 gatunki - załącznik nr 1 do w/w rozporządzenia.

  1. Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą

w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.

  1. Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem: uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy; umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.

Wydając atest na grzyby, dokonuje się, m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni Celsjusza.

(MB)

Źródło: Sekcja Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Tomaszowie Lubelskim



admin, 18-10-2017, odsłon: 66
Polecamy

  

 

 

 

Strona zbudowana w oparciu o system CMS Webman
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii w celu świadczenia usług, wyświetlania reklam i zbierania statystyk. Korzystając z niej zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Zamknij